De ce să consumăm zilnic mere

Merele joacă un rol important şi in cadrul alimentaţiei sănătoase, fiind pline de antioxidanţi şi vitamine benefice pentru organism, potrivit csid.ro. Originare din Europa de Est şi Asia, merele sunt fructe care rezistă extrem de mult, chiar şi in stare proaspătă, reuşind să-şi păstreze proprietăţile nutriţionale şi aromatice aproximativ patru luni, asta dacă este păstrat in condiţii optime, intr-un loc răcoros şi intunecat. Perioada de recoltare a merelor variază intre 15 septembrie şi sfarşitul lunii octombrie. Există mai multe soiuri de mere, cele dulci fiind re ...

 

 

 

 

 

 

 

 
Sauvignon Blanc Bauer

Galben pai cu tente verzui, vinul te invăluie cu note de soc, caisă albă şi ierburi, dar şi cu tuşe de migdală prăjită, provenite probabil de la contactul cu drojdiile fine. În gust e amplu, dezvoltand arome de citrice dulci, dar şi senzaţii tonic-vegetale, amplificate atat de aciditatea crocantă, cat şi de un rest de dioxid de carbon. Finalul lung, elegant, aduce şi fine senzaţii minerale, dar e dominat de aciditatea crocantă, semn că vinului i-ar mai prinde bine cateva luni in sticlă. www.vinul.ro 

Şarlotă cu mere

Acuma poate-o să ziceţi că, in vasta legiune a prăjiturilor cu mere care există pe lumea asta, nu mai era musai nevoie de incă una. Desigur, la prima vedere s-ar putea să fie corectă ideea. Numai că, vedeţi dumneavoastră, la această şarlotă cu mere vorbim de mere necoapte (adicătelea crocante), ceea ce, zic eu, dă un farmec şi o prospeţime aparte desertului despre care tocmai am inceput să vorbim. Aşa că eu zic să-l incercaţi măcar o dată (că-s ferm convins că după aia cererile vor veni) Aşa că pregătiţi 2 mere Golden (n-am avut Ionatane) 125 g de unt, 125 g ...

Sake, băutura zeilor

Una dintre cele mai vechi băuturi din lume, sake, işi are originea in China, in anul 4000 i.Hr., dar a fost pentru prima oara fabricat in Japonia in jurul anului 300 i.Hr., cand a inceput să se cultive orezul. Numele sake se referă la băuturile alcoolice in general şi mulţi il confundă cu vinul din orez, care se fabrică sub acelaşi nume. La inceput, „băutura zeilor”, sake, a fost preparată pentru familii, fiind destinată consumului privat. În jurul anului 1300, fabricarea pe scară largă a făcut din această băutură una dintre cele mai cunoscute din Japonia. ...

Beneficiile oţetului balsamic

Unul dintre cele mai folosite tipuri de oţet din lume este cel balsamic, un adevărat simbol al tradiţiei culinare italiene. Se produce doar in anumite arii, respectiv Modena şi Reggio Emilia. El este clasificat in două mari categorii: oţet balsamic tradiţional de Modena sau de Reggio Emilia (DOC) şi oţet balsamic netradiţional de Modena (IGP). O poveste milenară Prima atestare a acestui elixir culinar datează din anul 1046. Reţeta originală spune că oţetul balsamic este fabricat doar din boabe de struguri albi Trebbiano di Castelvetro, care sunt presate. Mustul rezultat, most ...

 Signature Sauvignon Blanc 2015, Misty Cove

Un Sauvignon Blanc din Marlborough, Noua Zeelandă, care defineşte, cu precizie, stilul zonei: foarte ierbos, cu arome de rucola şi citrice verzi, totul susţinut de o aciditate exemplară. Este genul de vin pe care, odată gustat, il recunoşti dintr-o mie, cu ochii inchişi. Culoarea este galben deschis, opalescent, iar nasul e intens, cu iarbă verde proaspăt cosită, sparanghel şi soc. Gustul este proaspăt, crud şi crocant, cu o avalanşă de fructe tropicale, coajă de grapefruit şi ardei verde. Postgustul este foarte lung, liniar, cu plăcute senzaţii minerale şi (din nou!) ierb ...

 Rasol de chefal cu sos de capere şi usturoi

Pentru cei care nu ţin post (dedicat sărbătorii Adormirea Maicii Domnului -- n.r.), ne-am gandit la o reţetă de weekend cu peşte - Rasol de chefal cu sos de capere şi usturoi Mai intai o precizare: bineinţeles că in loc de chefal puteţi pune in farfurie cam orice peşte fiert (bine, cu condiţia să-i placă genul ăsta de preparaţie), ba chiar s-ar putea să fie mai bună mancarea cu, să zicem, ştiucă. Însă asta am avut in frigider, asta am pus in oală, iar cum rezultatul a fost foarte apreciat, cu siguranţă am să repet reţeta şi cu alte ocazii. Că-i foarte gusto ...

ULTIMA ORA
Curs valutar

15:03

 

Sănătate şi savoare cu ajutorul curcuminei

Cunoscută de mai bine de 4.000 de ani, curcuma este un condiment extras din rădăcina plantei Curcuma Longa, care se cultivă in India şi Asia de Sud Est. După ce sunt uscaţi şi măcinaţi, rizomii se transformă intr-o pudră de culoare galben-portocalie uşor picantă, ce condimentează şi colorează in acelaşi timp. În India se consuma 1,5 - 2 g de curcuma zilnic in diverse feluri de mancare. Se foloseşte mai ales in amestec cu alte condimente intr-un mix denumit curry, omniprezent in bucătăria indiană. Chinezii şi arabii folosesc curcuma demult timp, iar occidentalii o u ...

Alira Sauvignon Blanc 2016

A doua recoltă de Sauvignon Blanc de la Alira schimbă puţin registrul faţă de prima ediţie. Dacă in 2015 stilul vinului a fost unul de „Lume Nouă”, pentru 2016 impresia generală este, mai degrabă, una de fineţe, elegantă şi echilibru. Culoarea este galben pai, cu o tentă opalescentă, iar nasul este reţinut, cu ardei verde şi flori de iasomie. Alcoolul şi aciditatea sunt in deplină consonanţă in corpul rotund şi bine balansat, iar gustul este centrat pe ananas, lime şi soc. Postgustul este lung, cu elegante senzaţii amărui şi fine atingeri minerale. Un vin ...

Ce beneficii are ardeiul iute pentru sănătate

Cercetări recente au demonstrat că folosirea de noi mirodenii la mesele zilnice poate oferi multe beneficii pentru sănătate. Pe langă faptul că vor incanta cu gustul lor plăcut, ardeiul iute oferă o serie de avantaje sănătăţii. 1. Contribuie la scăderea in greutate. Ardeiul iute conţine capsaicină, care poate accelera metabolismul şi ajută organismul să ardă calorii intr-un mod rapid. Capsaicina creşte temperatura corpului şi numărul bătăilor inimii, intensificandu-i activitatea. În plus, studiile au demonstrat că persoanele care consumă alimente condimentate m ...

Borş de perişoare de pui cu tăiţei de casă

Acuma, ce să spun, acest borş de perişoare de pui cu tăiţei de casă (sfecla roşie e, de fapt, cam opţională) mi se pare o sinteză foarte romanească intre mai valahul borş de perişoare şi foarte moldovenescul borş de pasăre cu tăiţei (de casă!). Plus că s-ar putea să fie mai iubit, deopotrivă, atat de adversarii oaselor prin farfurie, cat şi de cei care au ce au cu carnea roşie. Şi singurul lucru pe care mai simt că trebuie să vi-l spun in introducere e că ar fi bine ca pasărea donatoare a cărnii ce urmează a fi tocată să fie una de curte. Şi pentru gust, fire ...

Smochinele, fructe de dragoste

Originară din Orientul Mijlociu, smochina este mai răspandită in zonele din Orientul Apropiat şi Mijlociu şi in Africa de Nord. Puţini ştiu că există peste 200 de varietăţi de smochine şi că, datorită indicelui glicemic mare, este recomandată in special persoanelor sportive, in cazul unui efort prelungit: drumeţie, schi de fond. În plus, conţinutul sau bogat de zahăr şi conţinutul sau sărac de apă transformă fructul intr-un mediu ostil pentru micro-organisme, drept urmare un aliment uşor de conservat şi transportat. Smochina este un fruct bogat in fibre care fav ...

 Trucuri pentru o limonadă perfectă

Limonada este una dintre opţiunile mereu la indemană atunci cand ne dorim o băutură răcoritoare. Chiar dacă pare simplu de preparat, nu mereu reuşim să obţinem sucul pe care ni-l dorim, iar specialiştii de la gustos.ro ne vin in ajutor cu cateva trucuri. * Stoarce toată zeama din lămai, iar pentru acest lucru este nevoie să incălzim fructele in cuptorul cu microunde timp de 20-30 de secunde sau să le presăm puţin cu podul palmei pe blatul din bucătărie. * Alege cele mai bune fructe. Acestea trebuie să aibă o culoare galbenă frumoasă, fără pete. Asiguraţi-vă că nu ...

 

 Cum îngrijim muşcatele

Multicolore, vesele şi uşor parfumate, muşcatele flori au nevoie de o ingrijire simplă. Potrivit specialiştilor de la agrointel.ro, in momentul in care vreţi să alegeţi o muşcată e bine să ştiţi că cele de talie inaltă pot atinge inălţimi de circa 80-100 cm, fiind potrivite pentru parcuri şi in grădini. Pentru nevoile uzuale sunt recomandate soiurile pitice cu creşterea normală, iar pentru balcon, cele curgătoare. Aveţi grijă să alegeţi plante sănătoase, cu frunze verzi, fără urme de boală. 1. Transvazaţi plantele imediat ce le-aţi cumpărat! Trebuie să vă ...

 Cum ne protejăm pe timp de caniculă

Temperaturile foarte ridicate care au cuprins Romania pot cauza mari probleme de sănătate celor care nu respectă cateva reguli esenţiale de protecţie. Copiii şi varstnicii sunt cei mai afectaţi de temperaturile extrem de ridicate. De asemenea, persoanele care suferă de boli mintale, cei cu demenţă sau cei care şi in mod normal au nevoie de ajutor, persoanele care iau o anumită medicaţie sau bebeluşii şi copiii sub 4 ani ar fi de preferat să evite soarele cat mai mult. Reguli de protecţie pe timp de caniculă: 1. Planificaţi-vă ziua in aşa fel incat să petreceţi cat mai ...

 Patru sfaturi pentru a nu pica în plasa aventurilor online

  În opinia psihologului Andra Tănăsescu, dezvoltarea reţelelor de socializare online a devenit atat o binecuvantare, cat şi un blestem pentru mulţi dintre tinerii sau persoanele mai in varstă care doresc să-şi găsească jumătatea. Trăim intr-o epocă a vitezei, totul se petrece pe fugă şi am uitat să ne bucurăm de fiecare acţiune in parte, am uitat să privim acţiunile pe toate părţile pentru a putea lua o decizie raţională. „Pe de o parte, serviciile de intalnire online reprezintă o binecuvantare mai ales pentru persoanele mai timide, care au nevoie de ...

Cum sunt acordate locuinţele de sprijin

Persoanele evacuate pentru că nu şi-au mai putut plăti ratele creditului ipotecar vor putea cere o locuinţă de la stat, se arată intr-un act normativ publicat la finalul lunii trecute. Mai precis, autorităţile locale urmează să cumpere anumite locuinţe scoase la licitaţie şi să lase foştii proprietari să stea in ele cu chirie mică. Este vorba de Legea nr. 143/2017 pentru completarea Legii locuinţei nr. 114/1996, ce prevede introducerea locuinţelor de sprijin pentru romani. Documentul a apărut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461 din 20 iunie 2017 şi va intra in vigoare ...

Sfaturi utile pentru curăţarea florilor

• Plantele care au frunze mici precum asparagusul sau feriga se pot curăţa de praf, de pildă, utilizand un uscător de păr. Această operaţiune de indepărtare a prafului trebuie executată o dată pe săptămană. Dacă are mai multe viteze, uscătorul trebuie dat la viteza cea mai mică şi trebuie ţinut la o distanţă de maximum 10 centimetri faţă de frunzele plantei. • Pentru ca plantele să-şi păstreze prospeţimea cat mai mult timp, pot fi stropite toate o dată, utilizand duşul. Presiunea apei ar trebui să fie insă destul de mică. Prin utilizarea duşului, frun ...

De ce suntem asaltaţi de ţânţari

Oamenii de ştiinţă incearcă să inţeleagă ce anume ii face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţanţari. Unul dintre experţi, L.J. Zwiebel, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea Vanderbilt, oferă cateva explicaţii despre preferinţele acestui „inamic” cu care ne confruntăm vara. Ţanţarii identifică mamiferele ce-i servesc drept pradă prin identificarea căldurii şi a dioxidului de carbon emis de acestea. Femeile insărcinate şi persoanele de dimensiuni mai mari sunt adesea victima mai multor atacuri, deoarece consumă mai multă energie decat persoan ...

1 la 19 din 2303